Povestea Mocăniței Huțulca

Păstrătorii tradiției. Mocănița Huțulca

În inima verde a Bucovinei, unde istoria se întâlnește cu natura într-un peisaj de o frumusețe rară, Mocănița Huțulca își continuă călătoria, purtând cu sine amintiri dintr-o epocă de aur.

Această cale ferată îngustă este una dintre ultimele linii de acest gen care funcționează în Europa, oferind nu doar o călătorie pitorească prin peisajele de o frumusețe rară, dar și o experiență autentică, încărcată de istorie și tradiție.

Scurt istoric al mocăniței

Calea ferată cu ecartament îngust de la Moldovița a fost construită de un proprietar de gater din Munchen, Louis Ortieb, și dată în folosință în anul 1888 pentru transport de masă lemnoasă de la pădure la gater. În anul 1909 linia a fost preluată de la fondul bisericesc care a schimbat ecartamentul liniei de la 800mm la ecartament standardizat 760mm. Inițial, traseul mocăniței avea 23,9 kilometri, de la Moldovița la Rososa, însă în decursul anilor s-au mai construit o mulțime de variante și tot sistemul a ajuns în anul 1987 cu înființarea porțiunii Rascovei – Rasca dreapta + Arsuri la o lungime de 73km.

Linia de la Moldovița a fost folosită până în anul 2001 pentru transport de masă lemnoasă. Începând cu Iulie 2005 administrăm această linie. La ora actuală linia are 12km.

Ghidul tău pentru activități bucovinene

02

Drumeții pe traseele montane

Respiră adânc libertatea și frumusețea peisajelor din munții Rarău.

01

Explorarea mănăstirilor pictate

Frescele exterioare ale mănăstirilor vă vor povesti istoria și credința unei întregi regiuni.

03

Plimbări cu carul tras de cai

Experimentează farmecul rustic al Bucovinei într-o plimbare relaxantă cu carul sau sania.

04

Artizanat și meșteșuguri locale

Învățați secretele meșteșugurilor tradiționale ce vă conectează cu moștenirea culturală a Bucovinei.

Mocănița Huțulca

O colecție vibrantă de momente și peisaje

Întrebări frecvente

Trenurile Mocăniței Huțulca pot fi amânate sau chiar anulate în cazul în care există avertizări meteo care să pună în pericol siguranța călătoriei. Vă recomandăm să verificați statusul călătoriei înainte de plecare.

Da, în cazuri excepționale, poate fi necesară înlocuirea locomotivei cu abur cu una Diesel. Această măsură este luată doar pentru a asigura siguranța și continuitatea călătoriei.

În sezonul de vârf, pot interveni decalări ale orelor de plecare. Recomandăm verificarea orarului actualizat pe site-ul nostru înainte de călătorie.

Pentru grupurile mari de turiști, recomandăm închirierea unui tren charter pentru a asigura o experiență optimă pentru toți membrii grupului.

Accesul în tren este permis doar pe baza biletului de călătorie valid. Vă rugăm să vă asigurați că aveți biletul la dumneavoastră în momentul îmbarcării.

Datorită numărului limitat de locuri în trenurile regulate, vă rugăm să nu ocupați locurile cu bagaje, pentru a lăsa spațiu disponibil pentru ceilalți pasageri.

Pe parcursul călătoriei, pasagerii trebuie să respecte regulamentul de e avizat de AFER, care stabilește normele de conduită ale pasagerului. Aceste reguli sunt în vigoare pentru siguranța și confortul tuturor călătorilor.